Sistemul imunitar are un rol vital pentru organism. Acesta este alcatuit dintr-o serie de celule, tesuturi, vase si organe. Celulele imune (anticorpii) depisteaza substantele straine din corp si incearca se le elimine prin diferite mecanisme. Mai mult decat atat, odata ce celulele imune iau contact cu agentii patogeni, acestea ii memoreaza pentru a-i putea distruge rapid in eventualitatea unui contact viitor.
Celulele imune sunt secretate de anumite organe si structuri, cum ar fi:
- Timusul – organ de mici dimensiuni din spatele sternului
- Splina
- Ganglionii limfatici – structuri de marimea unor boabe de fasole
- Vase limfatice – retea de vase care transporta limfocitele (celule ale sistemului imun)
- Amigdalele
Exista doua tipuri de sistem imunitar: innascut (nespecific) si dobandit (specifica). Acestea actioneaza de fiecare data cand intalnesc un antigen (agent patogen). Sistemul imunitar innascut este cel preluat de la mama in timpul sarcinii si alaptarii si ofera apararea impotriva germenilor intalniti de mama in cursul vietii. Sistemul imun dobandit se formeaza dupa ce copilul intra in contact cu anumiti agenti patogeni fata de care nu este imunizat in mod nespecific. Dupa ce organismul intra in contact (se imbolnaveste) cu agenti patogeni noi, celulele imune ii memoreaza. Astfel, organismul este imunizat impotriva unor boli.
Capacitatea de aparare a organismului sau imunitatea scazuta apare in cazul unor conditii care dezechilbreaza organismul per ansamblu. Alimentatia dezechilibrata, saraca in nutrienti (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, antioxidanti), duce la aparitia unor deficite in organism. Pentru ca toate functiile organismului, inclusiv functia imunitara, sa se efectueze corect, este nevoie de un aport corect de substante nutritive. In caz contrar, organismul devine slabit si susceptibil la infectii.
Stresul este un alt factor foarte important care scade imunitatea. Stresul nu este doar o stare de spirit. Acesta produce dezechilibre hormonale in organism, care duc la eliminarea substantelor nutritive si la inhibarea activitatii leucocitelor. Odihna insuficienta poate fi un factor care favorizeaza intensificarea stresului. In cazul fumatorilor, subnutriților si obezilor, se poate constata ca sistemul imunitar este mai slab.
Vitamina D3:
Vitamina D3 este benefica pentru sistemul imunitar, sistemul osos si muscular, prevenind anumite boli grave. Pentru ca joaca un rol vital in asimilarea calciului si fosforului, ea are multiple efecte benefice asupra organismului, inclusiv proceselor proceselor cognitive si functiilor cerebrale.
Sistemul imunitar este una dintre structurile organismului asupra careia Vitamina D3 are efecte favorabile. Cercetarile facuta pana in prezent au aratat ca aportul adecvat de vitamina D3 poate aduce beneficii insemnate sistemului imunitar, deoarece ajuta la activarea celulelor B, celulelor T si celulelor prezentatoare de antigen.
Exista o legatura importanta intre nivelul de vitamina D din organism si afectiunile autoimune. Un aport optim de vitamina D reduce nivelul de citokine (hormoni reglatori ai reactiilor sistemului imunitar) inflamatorii, iar o carenta duce la cresterea riscului de dezvoltare a unor boli autoimune precum scleroza multipla, tiroidita Hashimoto sau poliartrita reumatoida.
Vitamina C:
Vitamina C este un antioxidant puternic, care impiedica actiunea radicalilor liberi (compusi rezultati in urma proceselor de oxidare, dar si ca urmare a contactului cu agenti sau substante poluante) asupra organismului. Acumularea radicalilor liberi in organism este periculoasa in timp, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la imbatranire, dar si la aparitia unor boli cardiovasculare, a artritei si a cancerului.
Vitamina C sintetizeaza cei mai importanti neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produsi in sistemul nervos sau in glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indica si o deficienta de vitamina C, deoarece aceasta stimuleaza si protejeaza glanda hipofiza, care secreta hormonii responsabili de sexualitate, psihic, crestere si de functionare a tiroidei.
Vitamina C se gaseste in concentratii mari in creier, leucocite, ochi, glande suprarenale, ficat, tiroida, mucoasa intestinului subtire sau in splina. Acestea au concentratii de vitamina C de la 10 pana la 50 de ori mai mari ca acelea din plasma, celulele rosii sau din saliva. De aceea, cand apare o deficienta de vitamina C, acestea sunt primele organe afectate.
Zinc:
Picolinatul de zinc este o formă acidă de zinc pe care corpul uman îl poate absorbi mai ușor decât celelalte forme de zinc. Absorbția zincului în organism este un proces complex care implică trecerea zincului prin membranele intestinale, în fluxul sanguin și în celulele individuale.
Zincul este eficient în lupta împotriva răcelilor deoarece previne fixarea virusurilor răcelii în celulele din mucoasa nazală – îi elimină pur și simplu, ocupându-le locul de fixare. În mod suplimentar, aceasta inhibă dezvoltarea și stopează reproducerea acestor microbi. Mai mult, zincul ajută la ameliorarea posibilelor reacții de inflamație cauzate de o răceală. Prin urmare, mucoasa nazală nu se inflamează la fel de tare, permițând o respirație mai ușoară. Având în vedere aceste constatări, zincul ar trebui administrat sub formă de comprimat sau prin gargară cu soluție obținută dintr-o tabletă efervescentă înainte de a fi înghițit. Deși gustul nu este foarte plăcut, este singurul mod prin care zincul poate acționa direct asupra membranelor mucoase, luptând cu virusurile acolo unde sunt localizate acestea, în loc să facă un ocol prin tubul digestiv.
Mod de administrare:
Vitamina D3: 1 capsula dimineta dupa mancare;
Vitamina C: 1 capsula dimineata dupa mancare;
Zinc Picolinate: 1 capsula dimineata dupa mancare.
Ingredinete Vitamina D3: Vitamina D3 (colecalciferol) 125 mcg, ulei de floarea soarelui, gelatina, glicerina, apa purificata.
Ingrediente Vitamina C:
1 capsula contine 1000 mg Vitamina C din acid ascorbic /1,111%/ DZR*/VNR**
*DZR- Doza Zilnica Recomandata cf. HG nr. 685/2009
**VNR- Valoare Nutritionala de Referinta cf. Regulament 1169/2011.
extract de macese 15 mg, 4:1 extract
Ingrediente capsula: gelatină, amestec din extract de orez, faina de orez, dioxid de siliciu.
Ingrediente Zinc Picolinate:
1 capsula contine 22 mg Zinc/220 %/ DZR*/VNR**.
*DZR- Doza Zilnica Recomandata cf. HG nr. 685/2009
**VNR- Valoare Nutritionala de Referinta cf. Regulament 1169/2011.
Ingrediente/1 capsula: picolinat de zinc, , gelatina, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu, stearat de magneziu.
Contraindicatii: A nu se administra copiilor mici, persoanelor cu alergii la oricare dintre ingrediente.
Atentie! A nu se lasa la indemana si vederea copiilor mici. A se pastra in ambalajul original, bine inchis la loc uscat, ferit de razele soarelui.Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic!
Efecte secundare: Nu s-au evidentiat la dozele prescrise.
Producator: Swanson Health Products, SUA
*Prețurile produselor conțin TVA. Toate produsele comercializate pe naturanoastra.ro sunt suplimente alimentare și nu au nevoie de rețetă de la medic. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru comentariile publicate pe site. Rezultatele nu sunt garantate și pot varia de la o persoană la alta în funcție de metabolism, starea generală de sănătate, sex, vârstă,etc. Imaginile afișate pe site-ul web sunt cu titlu de prezentare.