Stiati ca?

1.Bolile cauzate de alimentaţia necorespunzătoare sau modul de viaţă nesănătos au devenit din ce în ce mai frecvente?
Se cunoaşte de mai mult de jumătate de secol faptul că o alimentaţie sănătoasă stă la baza menţinerii stării de sănătate. 
 Cei mai importanţi nutrienţi, surse de energie pentru organism sunt proteinele, glucidele şi lipidele, cu toate că aceştia nu pot asigura funcţionarea armonioasă a organismului. Un rol important în menţinerea stării de sănătate îl au vitaminele, sărurile minerale şi fibrele alimentare. 

2.
Îmbătrânirea ţesutului cartilaginos duce la afectarea structurii articulaţiilor? 
 Procesul nu este încă pe deplin elucidat, dar este deja cunoscut faptul că viaţa sedentară, lipsa exerciţiilor fizice şi a mişcării, precum şi exploatarea excesivă a extremităţilor joacă un rol covârşitor în apariţia afecţiunilor atriculare.
3.
Litiaza renală este una dintre cele mai frecvente boli din sfera afecţiunilor urologice?
 Este mai răspândită în rândul bărbaţilor, dar poate apărea şi la femei. Cauza este precipitarea respectiv cristalizarea anumitor substanţe aflate în stare dizolvată în urină. 
În cazul „pietrelor” de oxalat de calciu, se va institui un regim alimentar sărac în calciu (350-400 mg pe zi), din această cauză se va limita cantitatea alimentelor cu conţinut ridicat de calciu: produsele lactate, produsele de panificaţie (cantitatea permisă este de 1 dl lapte, 5 decagrame brânză pe zi ). Datorită conţinutului ridicat de oxalaţi se vor evita şi: spanacul, măcrişul, ridichea, sfecla, fasolea boabe, lintea, nuca, macul, stafidele şi cafeaua. Consumul de zahăr facilitează producerea de acid oxalic în organism, prin urmare consumul de glucide este contraindicat. Formarea pietrei de oxalat este inhibată de vitamina B6 (ficat, peşte, ulei vegetal)şi de magneziu(tărâţe de grâu). Carnea, margarina şi orezul pot fi consumate în cantităţi nelimitate. Dintre fructe, datorită procentului ridicat de zeamă din compoziţie, strugurii, pepenele, piersicile şi merele sunt, de asemenea recomandate. 
 

4.Rolul fibrelor vegetale în alimentaţie este esential?
Malfuncţii intestinale cauzate de deficitul de fibre vegetale. În ce condiţii o raritate patologică poate deveni maladie populară. Constipaţia şi diverticulita (inflamarea sau infectarea diverticulilor intestinali) sunt consecinţe ale unei alimentaţii necorespunzătoare. Bolile cauzate de alimentaţia necorespunzătoare sau modul de viaţă nesănătos au devenit din ce în ce mai frecvente. 
 
Se cunoaşte de mai 
mult de jumătate de secol faptul că o alimentaţie sănătoasă stă la baza menţinerii stării de sănătate. Cei mai importanţi nutrienţi, surse de energie pentru organism sunt proteinele, glucidele şi lipidele, cu toate că aceştia nu pot asigura funcţionarea armonioasă a organismului. Un rol important în menţinerea stării de sănătate îl au vitaminele, sărurile minerale şi fibrele alimentare. Alimentaţia săracă în fibre poate constitui factor de risc în declanşarea a numeroase boli. Numeroşi cercetători consideră constipaţia ca o adaptare temporară a organismului la dieta săracă în fibre. Consecinţa directă a lipsei fibrelor din alimentaţie o constituie scaunul de consistenţă tare. În acest caz intestinele trebuie să asigure tranzitul unui bol fecal de consistenţă tare, ca atare musculatura intestinală se dezvoltă, creşte presiunea internă, motiv pentru care între straturile musculare se dezvoltă diverticulii intestinali, formaţiuni cu aspect de saci localizaţi la nivelul pereţilor intestinali. Diverticulita afectează 30-35% din populaţia statelor industrializate, cu toate că în perioada anilor 1900 era considerată o maladie rară. Diverticulita a devenit astfel una dintre bolile caracteristice secolului nostru. In regimul alimentar al civilizaţiei occidentale alimentele cu conținut în fibre vegetale joacă un rol secundar. Din acest motiv cantitatea medie de fibre vegetale ingerate scade sub 25g, cantitate care este considerată minimul necesar bunei funcţionări a sistemului digestiv. Consumul exagerat de fibre nu este indicat, deoarece o doză de peste 50g pe zi nu mai prezintă efecte de ameliorare a funcţiei digestive.
5.Efectul de epurare a sângelui, atribuit seminţelor de dovleac se datorează conţinutului în lipide esenţiale? 
Acest efect poate fi valorificat cu succes în tratamentul gutei, uleiul esenţial favorizând absorbţia vitaminei A. 

6.
Produsele preparate din făina integrală conţin vitamine, săruri minerale, fibre alimentare şi alte componente cu efect favorabil asupra stării noastre de sănătate?
Conţinutul în fibre al făinii albe este mai scăzut decât cel al făinii integrale. 
 Consumul regulat al alimentelor bogate în fibre (cereale, fructe şi legume) este important în scopul asigurării activităţii intestinale. Conţinutul ridicat de fibre creează senzaţia de saţietate, fără a fi nevoie de introducerea unor cantităţi mari de calorii în organism. 
Dintre bolile metabolice, obezitatea, diabetul şi hiperlipidemia sunt cauzate, printre altele şi de o alimentaţie deficitară în fibre. 
  În ceea ce priveşte prevenirea obezităţii, fibrele alimentare acţionează ca şi un impediment fiziologic în valorificarea energiei. În lipsa fibrelor din alimentaţie, acest impediment fiziologic nu se poate manifesta. 

7.Condiţia pe care un antioxidant trebuie să il îndeplinească este capacitatea lui de a capta radicalii liberi şi de a-i neutraliza prin suplimentarea electronului lipsă, iar acest proces trebuie să poată fi continuat? 
Cu alte cuvinte, câteva molecule de antioxidant trebuie să poată asigura protecţia a multor alte molecule biologice.   Printre antioxidanţii endogeni, produşi de organismul nostru, putem enumera enzimele: catalaza, glutation-peroxidaza şi superoxid-dismultaza (SOD). Cantitatea acestor enzime nu este însă suficientă, fiind necesară suplimentarea nevoilor de antioxidanţi ale organismului prin intermediul unui aport alimentar corespunzător. 
Substanţele antioxidante au rolul de a proteja celulele de posibilul efect cancerigen al radicalilor liberi. Analiza a unui număr de 1600 probe de sânge a evidenţiat faptul că nivelul antioxidanţilor este mai scăzut nu numai la persoanele fumătoare, ci şi la fumătorii pasivi din acelaşi mediu. Nu s-a putut demonstra existenţa unei relaţii cauzale între nicotină, gudron şi scăderea nivelului de antioxidanţi, dar s-a observat faptul că regimul alimentar al fumătorilor este mai sărac, probabil aceasta este cauza scăderii nivelului de antioxidanţi. Antioxidanţii sunt acele substanţe care pot apăra celulele de efectele nedorite ale radicalilor liberi, cum ar fi cancerul. 
 
Atât aportul redus de antioxidanţi, cât şi creşterea nevoilor pentru aceşti compuşi necesită sporirea aportului zilnic de antioxidanţi. 
8.Efectele cele mai importante ale usturoiului sunt cele exercitate asupra sistemului circulator şi sângelui?
Într-un număr al renumitei reviste medicale „Atherosclerosis” este prezentat rezultatul unor cercetări recente, potrivit căruia usturoiul are capacitatea de a împiedica formarea de depuneri pe pereţii vaselor de sânge, sau chiar de a micşora depunerile preexistente. Prin aceste efecte asigură o mai bună irigare a ţesuturilor, respectiv oxigenare şi aport de nutrienţi corespunzătoare. 
 Importanţa acţiunii usturoiului asupra pereţilor vaselor sanguine rezidă în prevenirea depunerilor şi scăderea riscului bolilor cardio-vasculare şi a infarctului miocardic. Riscul aterosclerozei şi a formării trombusurilor este de asemenea scăzut, datorită efectului hipocolesterolemiant, care determină implicit scăderea riscului bolilor coronariene. Usturoiul poate împiedica formarea tromboxanului B2 (cu rol în vaso- şi bronhoconstricţie).
9.Studiile au arătat faptul că alimente cum ar fi chips-urile şi cartofii pai conţin o substanţă cancerigenă, numită glicidamidă?
Cercetători din Germania au aratat ca această substanţă se formează în cursul procesului de încălzire, iar efectul cancerigen este mult mai pronunţat decât cel al acrilamidei, descoperite cu şase ani în urmă – în concordanţă cu rezultatele obţinute de cercetători din Munchen. Descoperirea acrilamidei în alimentele preparate prin frigere la temperaturi ridicate, a creat un ecou considerabil în perioada respectivă. 
 Dat fiind faptul că această substanţă este descompusă la nivel hepatic în glicidamidă cu efect cancerigen, cercetătorii au presupus din totdeauna că glicidamida se poate forma printr-un proces de sine stătător, prin simpla încălzire a alimentelor la temperaturi ridicate.
10.Plantele capabile de fotosinteză sunt deosebit de bogate în compuşi aromatici, o grupă majoră fiind alcătuită din flavonoide, care aparţin categoriei de compuşi polifenolici?
Flavonoidele sunt substanţe produse de către plante, care asigură protecţie împotriva razelor UV, în primul rând. Aceste substanţe sunt deosebit de utile şi organismului uman. 
  Cel mai cunoscut efect al flavonoidelor este acela de captare a radicalilor liberi, precum şi stimularea acţiunii biologice şi a regenerării vitaminelor E şi C.
Consumul de flavonoide în rândul populaţiei europene este mult mai scăzut decât cel al populaţiilor orientale, ca atare şi incidenţa bolilor cardio-vasculare şi tumorale este mai crescută în Europa. 
 
În ţara noastră aceste tipuri de a
fecţiuni reprezintă principala cauză de mortalitate. 
11.Ciuperca Ganoderma lucidum a fost cunoscută şi utilizată în China antică de mai mult de 2000 ani?
 În tradiţia chineză această ciupercă, datorită puterii sale miraculoase poate vindeca diferite boli, motiv pentru care denumirea utilizată pentru această ciupercă „Ling Zhi” face referire la „puterile spirituale”. 
 Preparatele din această ciupercă se utilizează în China şi Japonia ca medicamente, iar în SUA institutul naţional care reglementează produsele medicamentoase şi alimentare FDA (Food and Drug Administration) a permis utilizarea acestei ciuperci în preparate de tip supliment alimentar.
12.
Numeroase studii au evidenţiat faptul că un consum regulat al plantelor din familia Cruciferae scade şansele de apariţie a cancerului mamar, de colon şi gastric? 
 Aceste plante prezintă un conţinut crescut în aşa-numitul sulforafan, substanţă care în experimente efectuate pe animale de laborator (şoareci) s-a dovedit a fi eficace în combaterea anumitor afecţiuni tumorale, respectiv întârzierea procesului de îmbătrânire.

13.Alimente esentiale pentru organism in sezonul rece

In sezonul rece, organismul nostru are mai multe necesitati din punct de vedere alimentar din cauza faptului ca frigul il slabeste si il face sa fie mai vulnerabil.  O alimentatie corecta te va ajuta sa iti mentii sanatatea in limite normale si sa te feresti de problemele de sezon. Iata o lista cu alimentele pe care trebuie sa le consumam iarna: 

-Oleaginoase

Daca mainile si picioarele tale sunt tot timpul reci, chiar si atunci cand esti in casa, inseamna ca circulatia periferica este deficitara si ca are nevoie de un stimulent. Aminoacizii ajuta la dilatarea vaselor de sange si stimuleaza circulatia sanguina.
Asadar, atunci cand incepe sezonul rece si in special cand se anunta temperaturi foarte scazute, incearca sa consumi cantitati mari de alune, migdale, nuci si alte fructe oleaginoase. Aminoacizii se mai gasesc si in: ceai, cafea, ciocolata, cereale.

-Nuci, masline, ulei de rapita si ulei din samburi de struguri

Acizii grasi omega 3 si omega 6 care se gasesc din abundenta in nuci, masline, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita si ulei din samburi de struguri. Ei reduc inflamatiile musculare care apar de foarte multe ori dupa ce facem efort iarna, in zapada.  In urma unei cercetari, aproximativ 60% dintre pacientii care au consumat aceste alimente, dupa ce au facut un sport de iarna , au scapat de durerile musculare si astfel de consumul de medicamente. Acizii grasi se mai gasesc si in uleiul de germeni de grau, uleiul de peste, uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui, uleiul de masline si unt.

-Supa calda de legume

Supele de legume consumate calde se numara printre cele mai bune alimente pe care le poti consuma pe timp de iarna. In primul rand lichidele calde ajuta corpul sa isi ridice temperatura si sa reziste astfel frigului de afara, iar in al doilea rand, amestecul de legume iti asigura toate vitaminele necesare pentru a-ti intari sistemul imunitar si pentru a te feri de afectiunile de sezon. Cand faci supa de legume adauga cartofi, ceapa, dovlecel, morcov, telina, ardei gras, radacina de patrunjel, rosii si o lingura de ulei.

-Ceapa si usturoiul

Usturoiul are in compozitia sa hidrogen sulfurat, adica un ingredient care imbunatateste circulatia sangelui. In plus, atat ceapa cat si usturoiul contin uleiuri volatile si ingrediente care omoara virusurile si care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de sezon.

14.Arsurile la stomac sunt adesea descrise ca o „durere vie” care se situeaza sub stern sau popular zis in capul pieptului. Multe persoane asociaza aceste senzatii neplacute cu mesele copioase, foarte bogate in grasimi, in timp ce altele resimt o durere care apare noaptea si care perturba somnul din cauza stresului puternic la care sunt supuse zilnic .

 Arsurile la stomac sunt o tulburare a starii de sanatate a organismului care se intensifica dupa luarea meselor si dupa ce persoana se intinde in pat sau isi inclina pozitia corpului. O mancare bogata in grasimi, foarte condimentata, menta piperata, cafeaua, alcoolul si tigarile se pot afla la originea arsurilor la stomac.

Cine sufera de arsuri la stomac?

Aproximativ 90% dintre persoane sufera arsuri la stomac in anumite momente din viata. Unii insa au astfel de crize extrem de frecvent. In cazul celor care au arsuri la stomac frecvente si de o intensitate mare este indicat sa se administreze medicamente speciale pentru a controla simptomele. Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de catre un medic specialist pentru ca arsurile la stomac se pot agrava si mai tare.

Femeile insarcinate sufera adesea de arsuri la stomac, in special in ultimul trimestru de sarcina. Specialistii sunt insa deparere ca o parte din vina o poarta si hormonul de sarcina – progesteronul – care incetineste procesul de digestie. De asemenea, in aceasta perioada sistemul digestiv functioneaza mai greu pentru ca presiunea din abdomen creste iar sucul gastric tinde sa urce catre esofag .

Exista un mit potrivit caruia arsurile la stomac survin in momentul aparitiei parului la bebelus. Studii recente efectuate pe un grup de gravide au aratat faptul ca exista un sambure de adevar. Astfel, cercetatorii din cadrul universitatii „John Hopkins” au confirmat ca gravidele care au acuzat arsuri la stomac au nascut bebelusi cu par, in timp ce gravidele care nu au suferit de asa ceva au adus pe lume bebelusi cu foarte putin par sau chiar deloc.

Cauzele aparitiei arsurilor la stomac

Arsurile la stomac frecvente sunt adesea un simptom clasic al unei tulburari a stomacului denumita refluxul gastro-esofagian. In urma cresterii cantitatii de suc gastric, acesta urca din stomac in esofag. 

Cum poti stii daca arsurile la stomac sunt un simptom al refluxului gastric?

Medicul va stabili diagnosticul de reflux gastro-esofagian bazandu-se pe o descriere a simptomelor si in functie de frecventa lor (doua zile sau mai multe pe saptamana). Insa nici frecventa si nici gravitatea simptomelor nu reprezinta un bun indicator in ceea ce priveste tulburarile esofagiene.

Inainte de a evalua aceste probleme, probabil vei fi supus/a unui examen cunoscut sub numele de endoscopie care consta in introducerea unui tub in esofag pentru a studia peretele. Totusi, acest control este efectuat doar daca tratamentul medicamentos nu s-a dovedit eficient.

Esofagul este canalul care permite mancarii sa treaca din cavitatea bucala in stomac. Dat fiind ca functia esofagului este de a transporta hrana, peretele sau intra in contact permanent cu acidul gastric (acid si pepsina), la intervale mici de timp. Exista intre esofag si stomac un dispozitiv de inchidere care opreste trecerea continutului din stomac in esofag.

Daca se produce refluxul, esofagul poate in mod normal sa reintoarca continutul in stomac si de asemenea poate neutraliza acidul. Insa, exista o situatie speciala cand acidul gastric ramane in esofagul persoanelor afectate de boala refluxului gastro-esofagian mai mult timp decat este normal. Se intampla acest lucru pentru ca dispozitivul de inchidere dintre stomac si esofag nu functioneaza corespunzator sau pentru ca esofagul nu reuseste sa impinga continutul inspre stomac si sa neutralizeze acidul.

Saliva este unul dintre mijloacele pe care corpul le foloseste pentru a neutraliza efectiv acidului gastric care se gaseste in esofag. In timpul somnului, cantitatea de saliva se diminueaza. Acest fenomen poate contribui la aparitia simptomelor de arsura la stomac in special pe timpul noptii. Fumatul diminueaza secretia de saliva iar nicotina din tigari are o influenta asupra dispozitivului de inchidere situat intre esofag si stomac.

Anumite alimente pot cauza o proasta functionare a dispozitivului de inchidere intre esofag si stomac. Printre acestea se numara alimentele cu multe grasimi, condimentele, ciocolata etc. Chiar si diferite medicamente eliberate pe reteta medicala pentru a trata anumite boli pot slabi dispozitivul de inchidere. De asemenea, obezitatea este un factor de risc in ceea ce priveste refluxul gastro-esofagian. 

Refluxul gastro-esofagian acutizeaza probleme deja existente

Refluxul gastro-esofagian neglijat pe o lunga perioada de timp poate duce la iritarea peretelui esofagului (afectiune denumita esofagita) si implicit la aparitia cicatricilor la nivelul esofagului. Aceste cicatrici formeaza stenoze (ingustare a unui canal sau a unui orificiu din organism in urma unei cicatrizari, a unei inflamatii, a unei tumori etc) care pot ingreuna procesul de deglutitie.

Neglijat, refluxul gastro-esofagian poate cauza alte probleme grave. Peretele esofagului al persoanelor afectate de reflux gastric va suferi modificari celulare. Se poate produce afectiunea ulcerul lui Barett iar riscul de cancer de esofag creste simtitor.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des si daca intervereaza cu somnul si activitatea cotidiana, este indicat sa consulti medicul. De asemenea, iata ce trebuie sa reprezinte pentru tine un semnal de alarma:

- simptomele apar dupa ce ai implinit 55 de ani;
- pierdere in greutate neasteptata;
- anemie sau scadere a nivelului de fier din sange (senzatie permanenta de oboseala, paloare a fetei, slabiciune fizica);
- stari de greata, insotite de varsaturi;
- dificultate la inghitire.

Sfaturi pentru a limita arsurile de la stomac:

1. In momentul in care stai la masa relaxeaza-te. Acorda timp suficient meselor principale, mesteca incet pentru ca astfel iti ajuti stomacul sa digere mancarea.
2. Nu te intinde in pat imediat ce ai mancat. Asteapta cel putin doua ore. Evita sa consumi ceva inainte de culcare si foarte important: dormi pe o perna usor ridicata.
3. Evita sa bei alcool pentru ca ajuta la cresterea sucului gastric.
4. Sunt eficiente o serie de medicamente: antiacidele de exemplu sunt recunoscute pentru eliminarea arsurilor la stomac care apar ocazional. 
5. Daca arsurile la stomac sunt asociate cu respiratie suieratoare, cu tuse, stari de greata si varsaturi este recomandat sa consulti de urgenta medicul.

6.Consuma produsul naturist Aloe Vera Essential

Alimente de evitat :

Anumite alimente pot contribui la aparitia arsurilor la stomac facilitand aparitia refluxului gastric in esofag. Altele pot creste producerea sucurilor gastrice. De aceea, este important sa ai grija la ceea ce iti pui in farfurie. 
De evitat: alimente bogate in materii grase (prajeli, lapte, carne grasa), ciocolata, menta (bomboane, ceaiuri etc), ceapa, alimentele bogate in proteine (carne, peste, pasare) si produse lactate (lapte, branza slaba, produse degresate), alcool, cafea, tutun. 
O alimentatie echilibrata in legume, fructe si cereale poate opri refluxul gastric, daca evitati prajelile, rantasurile si tocaturile.

15.BEŢI ZILNIC LIMONADĂ CU APĂ ŞI E FOARTE BINE DACĂ SE ADAUGĂ O LINGURIŢĂ DE BICARBONAT DE SODIU

Lămâia (Citrus limonum Risso, Citrus limon (L) Burm, Citrus medica) este un produs miraculos pentru a ucide celulele canceroase. Este de 10.000 mai eficient decât chimioterapia. De ce nu am aflat de asta? Fiindcă există organizaţii interesate să găsească o versiune sintetică, care să le permită să obţină câştiguri fabuloase. Aşa că, de acum înainte poţi să ajuţi un prieten care are nevoie, spunându-i că este favorabil să bea lămâie cu bicarbonat ca să prevină boala. Gustul este agreabil şi bineînţeles nu produce efectele oribile ale chimioptrapiei. Şi dacă ai posibilitatea, plantează un lămâi (copac) în curtea sau în grădina ta. Toate părţile sunt utile. Prima dată când vrei să bei un suc, cere-l din lămâie naturală, fără conservanţi.

Câte persoane mor în timp ce acest secret a fost păstrat ca să nu pună în pericol profiturile multimilionare ale marilor corporaţii?

Aşa cum se ştie  lămâiul arbore este mic. Nu ocupă mult loc, este cunoscut cu numele de limonero, lămâi, lima.

Fructul este un citric. Pulpa se poate mânca ca atare sau se foloseşte în mod normal la băuturi, şerbet, dulciuri.

Interesul pentru această plantă se datorează puternicelor sale efecte anti-cancerigene. Deşi i se atribuie mult mai multe proprietăţi, cea mai interesantă este aceea de a avea efect asupra chisturilor şi tumorilor. Această plantă este un remediu împotriva cancerului verificată în toate felurile de cancer. Bicarbonatul schimbă PH-ul corpului, şi se afirmă că este de mare folos în toate felurile de cancer (notă: cancerul este produs de o ciupercă numită Candida....şi se recomandă tratamentul cu bicarbonat împotriva bolii!).  Este considerat că un agent anti-microbian cu spectru larg împotriva  infecţiilor  bacteriene şi  ciupercilor care trăiesc în mediu acid, dar adăugând bicarbonatul în limonadă se schimbă PH-ul organismului; este eficient împotriva paraziţilor interni, viermilor, reglează tensiunea arterială mare şi este antidepresiv, combate tensiunea şi tulburările nervoase. Sursa acestei informaţii este fascinantă. Provine de la cei mai mari fabricanţi de medicamente din lume, care afirmă că după mai mult de 20 probe de laborator, realizate începând din 1970 frotiurile au arătat că distruge  celulele maligne în 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de sân, de prostată, de plămân, de pancreas. Componentele acestui arbore au demnstrat că acţionează de 10.000 mai bine încetinind creşterea celulelor canceroase ca şi produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic, folosit în mod uzual. Şi  ce este încă şi mai uimitor: acest tip de terapie cu extras de lămâie şi bicarbonat, distruge doar celulele maligne de cancer, neafectând celulele sănătoase.

16.A iesit pe piata brocoli modificat, care tinteste cancerul

Un tip de brocoli modificat astfel incat sa contina mai multe ingredinte active care sa lupte cu boala secolului, cancerul, a fost deja pus in vanzare marti in Marea Britanie, in lantul de magazine Marks & Spencer. Leguma, rezultat al mai multor ani de cercetari si incrucisari selective, lupta, gratie concentratiei de trei ori mai mare de glucorafanina, cu cancerul, dar si cu bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale, relateaza The Sun. Varietatea de brocoli nou creata, Beneforte, are la baza un tip de brocoli salbatic, descoperit in 1983, care are un nivel mai mare de glucorafanina decat varietatile destinate consumului. Numeroase studii au aratat ca brocoli previne mai multe tipuri de cancer, dar mai ales pe cel de prostata, ca si atacurile de cord sau pe cele vasculare cerebrale. Ingredientul activ, glucorafanina, este transformat in organism in sulforafan, care opreste diviziunea necotrolata a celulelor, caracteristica cancerului in stare incipienta. 

Brocoli, cu puternice proprietati anti cancer, este si una dintre legumele cel mai dificil de gatit. O bucatareasa nepriceputa poate lesne sa faca astfel incat leguma sa-si piarda proprietatile. Oamenii de stiinta spun ca pentru a-si pastra proprietatile, brocoli trebuie gatit la aburi. In plus, daca i se adauga hrean sau wasabi, proprietatile sale anti cancer sunt si mai puternice, relateaza Daily Mail. Atat hreanul, cat si echivalentul sau nipon contin o enzima care are acest efect. 
Potrivit profesorului Elizabeth Jeffrey, din cadrul Universitatii Illinois, aceste ingrediente adaugate peste brocoli nu fac decat sa mareasca absorbtia compusilor activi din leguma in partea superioara a sistemului digestiv, sporindu-i proprietatile. Chiar si mustarul este o alternativa, in cazul in care hreanul sau wasabi nu sunt la indemana. In cadrul unui studiu, voluntarii au fost pusi sa consume brocoli gol sau in combinatiile enumerate, masurandu-li-se compusii activi din sange, proveniti din brocoli, 30 de minute mai tarziu. S-a observat ca in cazul celor care consumasera brocoli in combinatiile indicate, efectele inca se resimteau. Ingredientul-cheie continut de hrean, wasabi sau mustar este sulforafanul. 
S-a observat ca si ridichile, varza, mugurii de Bruxelles sau nasturelul au efecte similare. Cercetarile anterioare au aratat ca trei pana la cinci portii de brocoli pe saptamana protejeaza organismul de cancer. 

17.Alimente "speciale" pentru femei

Femeile au nevoi diferite fata de barbati, asa explicandu-se si regimul alimentar ce ar trebui sa difere pe ici pe colo, prin locurile esentiale. Astfel, femeile ar trebui sa consume mai multe prune uscate, afine, chefir, nuci si muguri de brocoli. 
Conform AOL, prunele uscate, bogate in fibra, iti ajuta sistemul gastric sa functioneze ca uns. In plus, e posibil chiar sa iti micsoreze stomacul. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a scos la iveala faptul ca din 74.000 de femei, cele care au consumat mai multa fibra su prezentat si un risc cu 49% mai mic de a lua in greutate. Pe langa faptul ca iti protejeaza vederea, gratie Vitaminei C, afinele contin si fibra, existand o multitudine de motive de a le include in alimentatie. In niciun caz ultimul dintre ele este ca te ajuta sa scapi de infectiile urinare. Daca te-ai ales cu o candidoza si nu poti merge la medic chiar in acea zi, treci pe produse ce constau in lapte fermentat, inclusiv chefir, acestea ajutandu-te sa reduci infectiile. Acest tip de produse iti furnizeaza bacterii benefice, tinand infectia sub control, dupa cum au aratat nenumarate studii. Nucile te ajuta sa ai buze frumoase, bine hidratate, ele facilitand inlocuirea celulelor imbatranite cu unele noi. Acizii grasi omega 3 ajuta la acest schimb de celule, dand mereu un aspect proaspat si sanatos. In plus, nucile contin multe grasimi benefice, asa ca ar trebui sa le incluzi zilnic in alimentatie.

18.Argintul coloidal

Este cunoscut faptul că argintul (care este prezent în cantităţi reduse în alimentele de origine vegetală) este un element indispensabil organismului nostru în ceea ce priveşte mecanismele sale de apărare. 
 Numeroase studii fac referiri la efectul curativ al argintului în boli cum ar fi SIDA, herpesul, micozele, candida, sifilisul, boala Lyme cauzată de muşcătura de căpuşă, etc., respectiv chiar şi anumitele forma de cancer.

19.S-a observat faptul că incidenţa afecţiunilor cardio-vasculare în cadrul populaţiei din Franţa a fost mult mai scăzută comparativ cu cea din Anglia şi Statele Unite, în pofida faptului că prezenţa factorilor de risc (obezitate, tabagism, consum crescut de lipide) a fost identică. 
 Fenomenul a putut fi explicat prin consumul constant al unor cantităţi moderate de vin roşu în cadrul alimentaţiei, produs care conţine un antioxidant puternic, resveratrolul. 
 

20.Conform rezultatelor studiului efectuat de cercetători suedezi, procesele inflamatorii articulare, precum şi afecţiunile ţesutului conjunctiv pot fi întârziate prin exerciţiul fizic, în cazul în care apariţia lor a fost identificată din stadii timpurii. Exerciţiul fizic este cel mai eficace mod de reducere a durerilor asociate bolilor articulare, respectiv de restabilire a funcţiei articulare şi remediere a ţesutului cartilaginos afectat. Lecturi recomandate. Epidemia mută. Raport medical referitor la osteoporoză. Afecţiuni locomotorii frecvente ale piciorului. Maladii articulare în incognito. 
 Maladia osoasă cu simptome de inflamaţie cronică (cunoscută sub denumirea medicală de osteoartrită), este a treia afecţiune locomotoare la adulţi din punct de vedere al frecvenţei de apariţie, după durerile de mijloc şi osteoporoză. O dată cu avansarea în vârstă a populaţiei, cercetările în acest domeniu devin din ce în ce mai importante.

21.Ateroscleroza apare ca urmare a depunerii substanţelor la nivelul pereţilor arteriali, ducând la micşorarea lumenului vaselor, îngreunând circulaţia sângelui. 
 Cu cât lumenul este mai îngustat, tensiunea arterială creşte proporţional, la fel şi sarcina inimii. În faza finală are loc înfundarea capilarelor cu apariţia complicaţiilor secundare, şi anume ateroscleroza vaselor coronariene ale inimii, care duce la o irigare incompletă a acesteia. Durerile resimțite în zona inimii devin mai frecvente, culminând cu infarctul miocardic.

22.Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat in produsele alimentare pentru a schimba culoarea acestora, de a o pastra, pentru a preveni rancezirea lor, pentru a pastra grasimile emulsionate, precum si pentru mentinerea produsele alimentare organic stabile. Cele mai multe dintre substantele chimice sunt compusi sintetici, unele cu efecte negative asupra sanatatii. 

Insa, mai important, nu stim cu adevarat ce consecinte apar pe termen lung vizand consumatorii acestora.

O gospodarie tipica americana cheltuieste aproximativ 90% din bugetul lor dedicat alimentelor, pe produsele alimentare prelucrate, fiind in acest fel expusi la o multime de aditivi alimentari artificiali, dintre care multi ce pot provoca consecinte grave la adresa sanatatii.

Unii aditivi alimentari sunt mult mai periculosi decat altii. Iata un top 10 al aditivilor alimentari de evitat:

Indulcitorii artificiali

Aspartamul se gaseste in alimente etichetate "dietetice" sau "fara zahar". Aspartamul este un agent cancerigen si pe seama sa sunt puse mai multe rapoarte de reactii adverse decat toate celelalte produse alimentare si aditivi alimentari la un loc. Poate produce efecte neurotoxice, cum ar fi ameteli, dureri de cap, confuzie mentala, migrene, si convulsii. Evitati-l daca suferiti de astm bronsic, rinita (inclusiv febra fanului), sau urticarie. Acesulfam-K, un indulcitor artificial descoperit relativ nou in bunurile de copt, guma si gelatina, nu a fost testat si a fost legat de tumorile renale.  

Il gasiti in: sucuri dietetice sau fara zahar, cum ar fi Diet Coke, Coca-Cola Zero, jello, deserturi, guma fara zahar, amestecuri de bautura, bunuri de copt, indulcitorii de masa, cereale, bomboane mentolate, budinca, Kool-Aid, Ice Tea, vitamine masticabile, pasta de dinti.  

Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza

(HFCS) este un indulcitor artificial foarte rafinat, care a devenit sursa de calorii #1 in America. Se gaseste in aproape toate alimentele procesate. Creste nivelul de colesterol "rau", si contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, printre alte efecte nocive.

Il gasiti in: alimentele prelucrate, paine, bomboane, iaurturi aromatizate, sosuri pentru salate, conserve de legume, cereale.

Monoglutamat de sodiu

MSG este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri pentru salate, chipsuri, intrari congelate, alimente si multe restaurante. MSG este cunoscut ca un excitotoxin, o substanta care stimuleaza celulele pana la punctul de deteriorare sau de deces.

Studiile arata ca un consum regulat de MSG poate duce la efecte secundare adverse, care includ depresie, dezorientare, leziuni oculare, oboseala, dureri de cap, si obezitate. MSG afecteaza caile neurologice ale creierului si decupleaza functia  "Sunt plin" -  care explica efectele de crestere in greutate.

Il gasiti in: mancarea chinezeasca (Sindromul restaurantului chinezesc) snacks-uri multe, chips-uri, prajituri, condimente, cele mai multe produse Campbell Soup, mese congelate.  

Grasimi trans

Grasimile trans sunt utilizate pentru a imbunatati si extinde termenul de valabilitate al produselor alimentare si sunt printre cele mai numeroase substante periculoase pe care le puteti consuma. Numeroase studii arata ca grasimile trans cresc nivelurile de colesterol "rau" in timp ce scad HDL - colesterolul ("bun"), cresc riscul de atacuri de cord, al bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale, si contribuie la cresterea inflamatiei, diabetului si al altor probleme de sanatate.

Il gasiti in: margarina, chips-uri si biscuiti, produse de patiserie, fast-food

Colorantii alimentari comuni

Studiile arata ca colorantii artificiali care se gasesc in sucuri, in sucurile de fructe si sosuri pentru salate, pot contribui la aparitia problemelor de comportament la copii si pot conduce la o reducere semnificativa a IQ-ului. Studiile pe animale au legat colorantii de cancer. Fereste-te de acestia:

Albastru #1 si #2 Albastru
Interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate provoca daune cromozomiale

Il gasiti in: bomboane, cereale, bauturi racoritoare, bauturi sportive si alimente pentru animale de companie

Colorant Rosu #3 (de asemenea, Rosu #40)
Interzis in 1990, dupa 8 ani de dezbateri de la utilizarea in multe alimente si produse cosmetice. Acest colorant continua sa fie pe piata pana in prezent!  A fost dovedit a cauza cancer tiroidian si anomalii cromozomiale la animalele de laborator, poate de asemenea interfera cu impulsurile nervoase ale creierului.

Il gasiti in: cocktailul de fructe, maraschino, se amesteca in placinta cu cirese, inghetata, bomboane, produse de panificatie si multe altele!  
Galben #6 si Tartrazina galbena
Interzis in Norvegia si Suedia. Creste probabilitatea aparitiei tumorilor la nivelul glandei suprarenale la animalele de laborator, poate provoca daune cromozomiale.

Il gasiti in: branza americana, macaroane si branza, bomboane si bauturi carbogazoase, limonada si mai multe!

Sulfitul de sodiu

Conservant folosit in vinificatie si alte alimente procesate. Potrivit FDA, aproximativ unul din 100 de oameni este sensibil la sulfiti in alimente. Majoritatea acestor persoane sunt astmatice, sugerand o legatura intre astm si sulfiti. Persoanele care sunt sensibile la sulfit pot experimenta dureri de cap, probleme de respiratie, si eruptii cutanate. In cazurile severe, sulfitii pot provoca moartea prin inchiderea cailor respiratorii cu totul, ceea ce duce la stop cardiac.

Il gasiti in: Vin si fructe uscate  

Nitrat de sodiu / nitrit de sodiu

Un conservant comun, de obicei, adaugat in carnea procesata, cum ar fi salamul, sunca, hot dogs, carne de vita, crenvusti. Studiile au legat nitratul de sodiu la diferite tipuri de cancer.

Il gasiti in: mezeluri, cum ar fi carnea slanina, sunca si salam, hot dog, tot ce este afumat.  

BHA si BHT

Butilatul hidroxianisol (BHA) si butilatul hidroxitoluen (BHT) sunt conservanti gasiti in cereale, guma de mestecat, chips-uri de cartofi, si uleiuri vegetale. Acest conservant comun impiedica alimentele de la schimbarea culorii, modificarea aromei sau rancezire. Afecteaza sistemul neurologic al creierului, modifica comportamentul si are potentialul de a cauza cancer. BHA si BHT sunt oxidanti care sunt cauzatori de cancer, compusi reactivi in corpul dumneavoastra.

Il gasiti in: fulgi de cartofi, guma, cereale, mezeluri congelate, orez imbogatit, untura, bomboane, jeleu  

Dioxidul de sulf

Aditivii de sulf sunt toxici in UE si in Statele Unite ale Americii, folosirea lor pe fructe si legume proaspete este interzisa. Reactiile adverse includ: probleme bronsice in special la persoanele predispuse la astm, hipertensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta), inrosirea fetei, senzatie de furnicaturi sau soc anafilactic. Este, de asemenea un fapt deja cunoscut ca distruge vitaminele B1 si E. Nu este recomandat pentru consum de catre copii. Organizatia Internationala a Muncii recomanda evitarea E220 daca suferiti de bronsita, conjunctivita, emfizem, astm bronsic, boli cardiovasculare.

Il gasiti in: bere, bauturi racoritoare, fructe uscate, sucuri, siropuri, vin, otet, produse din cartofi  

Bromat de potasiu

Un aditiv utilizat pentru a creste volumul in unele produse de panificatie, paine, bromatul de potasiu provoaca cancer la animale. Chiar si in cantitati mici in paine poate crea probleme.

Il gasiti in: Paine

Ce puteti face pentru a va proteja?
Selectati fructe si legume organice ori de cate ori este posibil. Spalati sau cojiti produsele non-organice.  
Alegeti fructe si legume de sezon. Acest lucru inseamna ca expunerea la substantele chimice utilizate pentru a intarzia maturarea, pentru prelungirea duratei de viata, pentru pastrarea culorii, etc, va fi limitata.

Suplimentati dieta cu nutrienti antioxidanti, cu vitaminele A, C, si E, precum si zinc si seleniu, minerale, deoarece procesul de dezintoxicare a pesticidelor implica aceste substante nutritive.

23.Canabisul endogen, cu efect curativ: „endocanabinoidele produse de organismul nostru ne ajută la menţinerea echilibrului. 
 Endocanabinoidele sunt direct implicate în stoparea proceselor inflamatorii, împiedicând dezvoltarea proceselor autoimune.” – a relatat dr. Andreas Zimmer, profesor la Institutul Life and Brain Zentrum din Bonn.

25.Cele mai sănătoase de băuturi pentru organism !

Uite cele mai sănătoase 20 de băuturi pentru organism !Pentru a scăpa de sete, pentru a te răcori și pentru a bea ceva bun, urmează sfaturile de mai jos, prezentate de specialiștii nemţi în ziarul Bild. Unele dintre băuturile prezentate nu numai că sunt bune la gust, dar te pot scăpa chiar și de cancer.

1. Cacao - este bună pentru piele Dacă bei cacao regulat cu siguranţă vei avea pielea pe cât de hidratată trebuie, pentru a nu se usca. Este necesară o cană de 200 ml pe zi, cu lapte degresat și cât mai puţin zahăr sau chiar deloc.

2. Vinul - te slăbește Cu un consum moderat de vin, slăbești. De asemenea, vinul previne apariţia aterosclerozei. Cantitatea recomandată este de 1 pahar pe zi, nu mai mult de un litru pe săptămână. Important: două zile pe săptămâna nu se consumă pentru a nu da dependenţă.

3. Sucul de rodie - stimulează fluxul sanguin

Alte remedii anticancer:
Licoarea ce ne-ar scapa de cosmarul chimioterapiei:
Zilnic, în jurul nostru mor striviţi de necruţătoarea boală canceroasă prieteni, rude sau colegi. Cu toţii îşi leagă speranţele de chimioterapie, metodă terapeutică folosită în lumea întreagă, crezând că această metodă îi va ajuta să scape de cumplitul flagel. Este cutremurătoare suferinţa bolnavilor de cancer întâlniţi în secţiile de oncologie! Am cunoscut atâţia bolnavi de cancer care înfruntă efectele secundare ale acestei terapii, adulată şi dispreţuită în egală măsură…
Uneori, după multă suferinţă, rezultatele chimioterapiei au prelungit viaţa unor bolnavi. Alteori, celula canceroasă hrăpăreaţă n-a mai dat nici o şansă bolnavilor. O alternativă … După ce ani de zile au spus pacienţilor că această terapie (chimioterapia) este singura cale pentru a încerca să se elimine cancerul, medicii de la Clinica John Hopkins din Statele Unite s-au hotărât să prezinte şi calea alternativă de tratament a cancerului. Într-un studiu, aceşti
temerari specialişti, au prezentat efectele negative ale chimioterapiei. Printre altele, cercetătorii menţioneazăcă tratamentul prin chimioterapie care presupune “otrăvirea” celulelor canceroase cu rată mare de creştere sunt distruse şi alte celule cu creştere rapidă din măduva spinării, tractul gastro-intestinal etc., iar organe importante cum ar fi ficatul, inima, rinichii sau plămânii sunt iremediabil afectate.
Specialiştii renumitei clinici au demostrat că o metodă modernă în lupta cu această cumplită boală poate fi aceea a înfometării celulei canceroase. De aceea medicii au prezentat alimentele care trebuie evitate, tocmai pentru a împiedica celula canceroasă să se multiplice. Dar există un miracol anticancer, păstrat în mare secret.
O sursă de mare încredere, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne-a transmis o informaţie care ne-a tăiat respiraţia!

Două ingrediente la îndemâna oricărui bolnav de cancer reprezintă o alternativă sănătoasă la chimioterapie. Timp de trei ani, în America, s-a experimentat un produs natural, foarte simplu şi foarte eficient, pe un lot de 70.000 de subiecţi.
Rezultate remarcabile !
O limonadă a fost administrată bolnavilor de cancer: celor care au făcut chimioterapie, dar şi unui număr semnificativ din lotul martor, care n-a început acest tratament. Rezultatele au fost uluitoare: starea de sănătate a bolnavilor din fiecare grupă s-a îmbunătăţit în mod remarcabil şi boala n-a mai recidivat. În cazul bolnavilor care se temeau că zilele lor sunt numărate, boala n-a avansat şi nu s-au observat metastaze. Tratamentul este benefic şi ca metodă de prevenţie. Preparatul poate să ucidă celulele canceroase şi este de10.000 de ori mai eficient decât chimioterapia. Lămâia are numeroase proprietăţi terapeutice şi studiile au dovedit că modestul fruct este un remediu împotriva cancerului, remediu verificat în diferite forme de cancer. După mai bine de 20 de probe de laborator, realizate începând din anii 1970, frotiurile au arătat că extractul de lămâie distruge celulele maligne în 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de plămâni, de sân, de prostată şi de pancreas. În comparaţie cu produsul Adryamicin, un drog chimioterapeutic, folosit în mod uzual, extrasul din lămâie cu bicarbonat acţionează de10.000 de ori mai bine, încetinind creşterea celulelor canceroase, spun specialiştii. Şi mai uimitor este faptul că limonada aceasta distruge doar celulele maligne, dar nu le afectează pe cele sănătoase. În privinţa bicarbonatului de sodiu, acesta schimbă PH-ul corpului şi se afirmă că este de mare folos în toate formele de cancer. Mod de preparare:
Extrasul de lămâie cu bicarbonat, alternativa naturală la chimioterapie se prepară astfel:
- într-un litru de apă, se fierbe timp de un minut, coaja unei lămâi, apoi se lasă la macerat, de seara până dimineaţa.
- în dimineaţa zilei următoare, lichidul se filtrează.
În acest macerat se stoarce sucul lămâii, se adaugă miere (după gust) şi o linguriţă de bicarbonat. Bolnavii trebuie să consume zilnic un litru de limonadă preparată în acest mod. De asemenea, leacul miraculos se poate administra preventiv, fiind un tonic pentru întregul organism.
O persoană puternică ştie cum să îşi ordoneze viaţa.
Alta licoare care te tine in putere: Usturoi cu lamaie
In vremea faraonului Amenhotep al IV-lea, care si-a luat apoi numele de Akhnaton, la porunca acestuia, a fost elaborata o reteta miraculoasa, dupa care s-a preparat o bautura numita Antica. Oamenii de rind ii spuneau humus, adica pamint, sol. De fapt, licoarea aparuse mai demult, in vremea lui Amenhotep al II-lea. Ea era menita sa ii mentina mereu in putere pe sclavii ce construiau maretele piramide. Bautura aceasta curata bine vasele de singe si asigura o viata indelungata.
Licoarea a fost preparata de preotii egipteni, care cunosteau tainele organismului, plantele – salbatice si cultivate – si toate virtutile acestora.
Preotii foloseau si ei, la rindul lor, aceasta bautura pe care o preparasera, dar in doze mai mici, deoarece ei munceau mai putin decit sclavii de la piramide si, totodata, nu stateau tot timpul in soarele arzator al desertului.
Bautura cu usturoi si lamaie
Licoarea egipteana, care avea si rolul de a mentine si regla echilibrul vitaminelor din organism, a primit numele de Antica, de la cele doua componente: An – usturoi si Tica – lamiie. Cele doua componente asigura toata gama de efecte miraculoase ale acestei
bauturi.
Vitamina A sporeste densitatea si elasticitatea pielii, protejeaza limfa si impiedica transpiratia in exces. Usturoiul, care este bogat in vitamina A, mai contine siliciu, iar acesta are un rol important in reinnoirea maduvei osoase si hematopoeza (fabricarea de globule rosii- tinere). Tot in usturoi se gaseste un element foarte rar, dar extrem de necesar – germaniul. Acesta favorizeaza formarea tesutului muscular.
Prepararea miraculosului remediu
Se folosesc patru lamii maricele, bine coapte, cu coaja subtire si trei capatini de usturoi. Lamiile se spala si se sterg, apoi se stoarce zeama intr-un vas de sticla, foarte curat (borcan). Coaja si pulpa ramase se dau prin masina de tocat si se pun intr-un alt vas (borcan).
Capatinile de usturoi se curata, iar cateii se zdrobesc (ca pentru mujdei). Zeama lamiilor, cojile si pulpa (date prin masina) si mujdeiul de usturoi se pun toate intr-o oala emailata; dupa ce s-au amestecat bine se toarna in oala doi litri apa fiarta si racita. Oala se leaga cu o
bucata de tifon pus in doua si se pune in frigider, pentru 72 de ore.
Nu trebuie sa ne temem ca frigiderul va prinde miros de usturoi – lamiia il va face sa dispara.
Dupa cele trei zile (72 de ore), continutul din vasul emailat se strecoara prin patru straturi de tifon, se pune in doua sticle de cite un litru si se inchid sticlele etans. Licoarea se va pastra la frigider.
Administrarea acestui leac se va face timp de cinci zile, de cite patru ori pe zi cite 50 ml, cu 30 minute inainte de masa. Apoi se face pauza timp de zece zile, dupa care procedura se repeta. Cura dureaza cinci luni, dupa care se face pauza timp de doua luni. Se recomanda sa fie folosit chiar si de catre persoane perfect sanatoase.
Acest preparat poate fi considerat un remediu universal, deoarece este capabil sa vindece aproape toate afectiunile tractului gastro-intestinal si disfunctiile hepato-biliare (mai putin calculoza biliara si afectiunile de vezica biliara). Preparatul curata rinichii, dezinfecteaza caile urinare, vindeca stenocardia, restabileste inima dupa infarctul de miocard, grabeste resorbtia cicatricelor postoperatorii.
Daca se frictioneaza cu acest decoct radacina parului si se pun chiar comprese, dispar senzatiile de mincarime si matreata. In cazul mirosului neplacut al gurii, se clateste gura cu decoct si se si inghit, 1-2 guri. Preparatul curata intestinul subtire, inlatura avitaminozele si constipatiile. De asemenea, este un remediu in scorbut si in tuberculoze.